
YeÅŸil Bülten
Sizler için derlediÄŸimiz haftalık yeÅŸil gündem
12-18 Aralık 2022
Amid World Cup criticisms, is it time for sport to be greener?
​
Bu sene Katar'da gerçekleÅŸtirilen Dünya Kupası organizasyonu akıllarda birçok soru iÅŸareti oluÅŸturarak daha sürdürülebilir bir spor organizasyonu mümkün mü sorusunu gündeme taşıdı. Dünyanın en büyük fosil yakıt üreticilerinden birisi olan Katar, bu sene gerçekleÅŸtirilecek Dünya Kupası'nın karbon-nötr bir ÅŸekilde organize edileceÄŸinin sözünü vermiÅŸ ve buna yönelik birkaç vaat dile getirmiÅŸtir. GüneÅŸ enerjili stadyum havalandırma, karbon denkleÅŸtirme ve yük konteynırlarını inÅŸaat malzemesi olarak kullanmak bunlardan birkaçıdır. Fıfa tarafından yapılan 'Greenhouse gas accounting report' a göre; bu sene gerçekleÅŸtirilen organizasyonun toplamda 3,631,034 karbona karşılık gelen CO2 salınımı meydana getirmiÅŸtir. Seyahat bu emisyon salınımının %52'sini (1,878,106) oluÅŸturmaktadır. Buna ilaveten konaklama 728,403 ve altyapı inÅŸaatı ve operasyonlar 893,337'ye karşılık gelmektedir. Fıfa yapmış olduÄŸu açıklamalara göre 2040 yılına kadar karbon-nötr bir organizasyona geçiÅŸ yapılacağını ifade etti.
​
> Bu haber Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SDG) nden Sanayi, Yenilikçilik ve Altyapı (9.) ve Ä°klim Eylemi (13.) ile ilgilidir.
​
Los Angeles Bans New Oil Wells, Plans to Close Existing Ones
LA Åžehir Konseyi anonim bir ÅŸekilde yapılan oylamada bölgede yeni petrol kuyularının açılmasını yasaklarken, var olanların da kapatılmasına yönelik ortak bir karara vardılar. Aynı zamanda 2035 yılına kadar yüzde yüz karbonsuz bir enerjiye geçiÅŸ için taahhüt verdi. LA ABD'de Kaliforniya Merkez Vadisi'nde bulunan Kern County'den sonra en çok petrol kuyusu açan yerlerden birisidir. Konseyin almış olduÄŸu karara göre 20 yıl içerisinde var olan petrol kuyularının kapatılarak buralarda istihdam edilen bireylerin adil bir dönüÅŸümü saÄŸlanacağı belirtildi.
> Bu haber Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SDG) nden EriÅŸilebilir ve Temiz Enerji(7.) ile ilgilidir.
​
CHP’li yerel yönetimler, Bodrum’da iklim krizi için buluÅŸtu
​
Yerel yönetimler iklim krizini deÄŸerlendirmek üzere “Sürdürülebilir Enerji ve Ä°klim Eylem Planı Dördüncü Belediyeler BuluÅŸması” adı altında bir araya geldi. Bodrum’da düzenlenen etkinlikte iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi ve enerji verimliliÄŸinin yanı sıra doÄŸal afetlere karşı dayanıklılık, ulusal ve yerel düzeyde afet riskine karşı alınması gereken önlemler, BirleÅŸmiÅŸ Milletler Ä°klim DeÄŸiÅŸikliÄŸi Çerçeve SözleÅŸmesi’ne göre yapılacak olan çalışmalar ele alındı. Ä°klim eylem planlarının konuÅŸulduÄŸu etkinliÄŸe CHP’li MuÄŸla, Bodrum, Milas, Karşıyaka, Kadıköy, ÅžiÅŸli, EskiÅŸehir-Tepebaşı, Adana-Seyhan, Bursa-Nilüfer belediyeler ve sivil toplum kuruluÅŸları katıldı. Bodrum Belediye BaÅŸkanı Ahmet Aras, iklim için attıkları adımlardan ÅŸöyle bahsetti: “Küresel BaÅŸkanlar SözleÅŸmesi’ne imza attık ve Sürdürülebilir Enerji ve Ä°klim Eylem Planı hazırlama sürecine girdik. Ä°klim DeÄŸiÅŸikliÄŸi ve Sıfır Atık MüdürlüÄŸü’nü kurduk. Avrupa BirliÄŸi’nin 2030 hedefi için belirlediÄŸi misyon çaÄŸrılarından 2030 yılına kadar desteklenmek üzere Ä°klim Adaptasyon Misyonu seçildik.” Yedi belediyenin bir araya gelerek oluÅŸturduÄŸu “Ä°klim Koordinasyon Kurulu” buluÅŸmasında ise “Sürdürülebilir Enerji ve Ä°klim Eylem Planı” konuÅŸuldu.
​
> Bu haber Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SDG) nden EriÅŸilebilir ve Temiz Enerji (7.) ve Sürdürülebilir Åžehirler ve Topluluklar (11.) ile ilgilidir.
​
​
Türkiye Ä°MSAD enerji krizi ve emtia milliyetçiliÄŸine dikkat çekti
​
Türkiye Ä°nÅŸaat Malzemesi Sanayicileri DerneÄŸi (Ä°MSAD) tarafından düzenlenen yılın son “Gündem BuluÅŸmaları”nda konuÅŸan Türkiye Ä°MSAD BaÅŸkan Vekili Ferdi ErdoÄŸan, Avrupa’nın YeÅŸil Mutabakat’a raÄŸmen fosil yakıtlara yöneldiÄŸini söyledi. ErdoÄŸan, Türkiye dahil bazı ülkelerin iç piyasalarını korumak için emtia (altın, gümüÅŸ gibi madenler; petrol, doÄŸalgaz gibi enerji kaynakları; tarım ürünleri vb.) ihracatını durdurma ya da kısıtlama yoluna gittiÄŸini, artan emtia milliyetçiliÄŸine dikkat çekerek, 2023 yılında bu konunun daha çok gündeme geleceÄŸinden bahsetti. Türkiye OECD Daimi Temsilcisi Büyükelçi Prof. Dr. Kerem Alkin ise “Enerji verimliliÄŸini artırmak için yalıtım seferberliÄŸinin baÅŸlatılması, ısı pompaları gibi enerji verimliliÄŸini artıracak ürünlere önem verilmesi, ısınmanın tamamen elektrik enerjisi ile olması ve yenilenebilir enerji yatırımlarının hızlandırılması gibi çözümlere odaklanılıyor. Bu adımlar için Türk inÅŸaat malzemesi sanayisinin ürettiÄŸi malzemelere ihtiyaç olacak, burada önemli bir potansiyel bulunuyor” yorumunu yaptı.
​
> Bu haber Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SDG) nden EriÅŸilebilir ve Temiz Enerji (7.) ile ilgilidir.
​
5-11 Aralık 2022
Marine life hit by ‘perfect storm’ as red list reveals species close to extinction
Uluslararası DoÄŸa Koruma BirliÄŸi (IUCN) düzenli aralıklarla yayımladığı Red List raporuna göre, dugongs (deniz yosunu ile beslenen bir deniz memelisi), abalone shellfish (bir deniz kabuklusu) ve pillar coral (dikey mercanlar) yok olma tehlikesi ile karşı karşıyalar. IUCN'nin Red List raporunda bilim insanları tarafından deÄŸerlendirilen 150,388 türün 42,108'i ve 17,903 deniz memelisi ve bitkisinin 1,550'den fazlası sonsuza kadar yok olma tehlikesi altındalar. Yasa dışı ve sürdürülemez balıkçılık, fosil yakıt keÅŸfi, iklim krizi ve hastalıkların belirtilen türlerin yok olma tehlikesi altında olmasının en büyük nedenlerinden birkaçı olarak gösteriliyor. Aynı zamanda 7 Aralık'ta baÅŸlayıp 19 Aralık'ta sona erecek olan BiyoçeÅŸitlilik Konferansı Kanada'nın Montreal bölgesinde devam ediyor.
> Bu haber Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SDG) nden Sudaki YaÅŸam (14.) ve Karasal YaÅŸam (15.) ile ilgilidir.
France Bans Some Shorter Domestic Flights to Curb Emissions
Fransa 2030 yılına kadar mevcut CO2 emisyonlarını %40 oranında azaltma vaatini yerine getirebilmek için bir yeni önlem daha aldı. Ülke içerisinde gerçekleÅŸtirilen uçak seferleri ile ilgili alınan karara göre, 2.5 saat ve altında olan bölgeler arasına uçak ile gidilmesi yasaklandı. Yolcuların 2.5 saat ve altında olan yerlere tren aÄŸlarını kullanarak gitmesi için bazı uçak seferleri artık gerçekleÅŸtirilemeyecek. Alınan yeni karar öncelikli olarak Paris Orly - Bordeaux, Paris Orly - Lyon , Paris Orly - Nantes bölgelerini kapsayacak. Tren kullanmak yerine uçak ile yapılan ülke içerisindeki seyahatlar bir trenin salmış olduÄŸu C02'nin 6 katından daha fazlasını atmosfere bırakıyor. Bu yasa ile ilk defa bir ülke çevresel sebeplerden dolayı uçuÅŸları yasaklamayı bir kanun haline getirerek yasallaÅŸtırıyor.
​
> Bu haber Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SDG) nden Sürdürülebilir Åžehirler ve Topluluklar (11.) ve Ä°klim Eylemi (13.) ile ilgilidir.
​
21-27 Kasım 2022
Green Friday: The eco-friendly alternative to Black Friday
Her sene 25 Kasım günü baÅŸlayan ‘Black Friday’ dönemine alternatif olarak ‘Green Friday’ dönemi hem tüketicinin hem de üreticinin gündeminde yer almaya baÅŸladı. ‘Black Friday’ döneminde yapılan fütursuzca alışveriÅŸe alternatif olarak sürdürülebilir alışveriÅŸ seçeneklerini ‘Green Friday’ hareketi gündeme getirdi. Geri dönüÅŸtürülebilir, ileri dönüÅŸtürülebilir ve daha birçok çevreye duyarlı yolları gündeme getiren ‘Green Friday’ hareketi hem tüketiciler hem de üreticiler tarafından son dönemlerde ön plana çıkıyor. Aynı zamanda kullan-at kültürüne bir karşıt olarak baÅŸlayan hareketin temel mottosu ‘gereksiz ÅŸeyleri satın alma konusunda iki defa düÅŸünün’ olarak yer alıyor. Temel olan ÅŸey ise daha az satın almak ve daha iyi satın almaktır.
> Bu haber Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SDG) nden Sorumlu Tüketim ve Üretim (12.) ile ilgilidir.
​
COP15 | 2022 Montreal Biodiversity Conference
1994’ten bu yana her sene düzenlenen ve 2000’lere gelindiÄŸinde her 2 senede bir yapılması kararlaÅŸtırılan ‘COP15 BiyoçeÅŸitlilik Konferansı’ bu sene Kanada’nın Montreal kentinde düzenlenecek. 2020 yılında Çin’in Kunming kentinde yapılması planlanan COP14 BiyoçeÅŸitlilik Konferansı pandemi nedeniyle birkaç defa ertelenmesinin ardından iki part olarak hem sanal hem de yüz yüze (Kanada’nın Montreal bölgesine alındı) gerçekleÅŸtirildi. Neredeyse küresel olarak bir milyon türün yok olma tehlikesi altında olduÄŸu günümüz dünyasında COP15 BiyoçeÅŸitlilik Konferansı 196 ülkeden temsilcilerin 7-19 Aralık tarihleri arasında bir araya gelmesi ile gerçekleÅŸtirilecek. Konferans BirleÅŸmiÅŸ Milletler’in 1992 yılında gerçekleÅŸtirdiÄŸi Rio Zirvesi (Dünya Zirvesi olarak da anılıyor) nde imzalamış olduÄŸu Biyolojik ÇeÅŸitlilik SözleÅŸmesi üzerine sürdürülüyor.
> Bu haber Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SDG) nden Hedefler Ä°çin Ortaklıklar (17.) ile ilgilidir.
14-20 Kasım 2022
COP27 Reaches Breakthrough Agreement on New “Loss and Damage” Fund for Vulnerable Countries
​
2 hafta önce Mısır’ın Sharm el-Sheikh kentinde baÅŸlayan COP27 zirvesi 18 Kasım’da gerçekleÅŸtirilen kapanış toplantısı ile sona erdi. Dünya etrafında 45 binden fazla insanın katılım saÄŸladığı konferansta hem geçmiÅŸte verilen sözler tekrarlandı hem de birçok alanda yeni adımlar atıldı ve atılma sözleri verildi. Bu senenin konferansında geliÅŸmekte olan ülkeler için oluÅŸturulacak ‘kayıp ve zarar’ (lose and damage) fonu dikkat çekti. Buna ek olarak Mart 2023’ün sonundan önce buluÅŸması beklenen ulusaşırı komite/topluluk (transnational committee) kuruldu. Ayrıca gıda güvenliÄŸi, savunmasız toplumlar, adil dönüÅŸüm gibi birçok baÅŸlık ele alındı. Tüm bunların yanında uygulamalar önerisinin de yer aldığı ve atılması gereken adımları içeren rapor UNFFC tarafından Sharm el-Sheikh Ä°mplementation Plan ismiyle yayınlandı.
> Bu haber Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SDG) nden Hedefler için Ortaklıklar (17.) ile ilgilidir.
​
Cop27 agrees historic ‘loss and damage’ fund for climate impact in developing countries
18 Kasım Pazar günü sona eren COP27 zirvesi ile gözler alınan kararlara çevrildi. ‘Kayıp ve zarar’ fonunun ön plana çıktığı zirvede birçok önemli adım atıldı ve kararlar anıldı. Geçen sene Glasgow’da gerçekleÅŸtirilen COP26 zirvesinde üzerinde sıkça durulan ve Paris AntlaÅŸması’nın temel hedeflerinden birisi olan 1.5C’lik hedefin global ölçekte gerçekleÅŸmekten çok uzak bir durumda olduÄŸuna deÄŸinildi. Glasgow’da alınan kararların uygulamada yerine getirilmesi noktasında yetersizlikler bulunması bu sene alınan kararların nasıl bir ÅŸekilde uygulanacağı noktasında akıllarda soru iÅŸaretleri oluÅŸturuyor. UN genel sekreteri Antonio Guterres’e göre alınan fon kararı adalete doÄŸru önemli bir adım olarak deÄŸerlendirdi.
> Bu haber Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SDG) nden Hedefler için Ortaklıklar (17.) ile ilgilidir.
Kaynak​
​
7-13 Kasım 2022
Cop27 first week roundup: powerful dispatches, muted protest, little cash
Conference of Parties (COP) 27.’si bu sene Mısır’ın Sharm El-Sheikh bölgesinde 6-18 Kasım tarihleri arasında gerçekleÅŸtiriliyor. UN genel sekreteri António Guterres açılış konuÅŸmasında ‘Ä°nsanlığın ayağımızın gaz pedalı üzerinde cehenneme giden yolda olduÄŸumuzu’ ifade etti. Bu seneki zirveye 110’dan fazla dünya lideri ve 196 ülkeden toplamda 45 bin insan katılım saÄŸlıyor. Genç Ä°sveçli iklim aktivisti Greta Thunberg bu sene gerçekleÅŸtirilen Cop zirvesine katılmamaya karar verdi. ‘Kayıp ve hasar’ ve ‘iklim finansı’ konuÅŸmaların merkezinde yer aldığı zirve 18 Kasım’da sona erecek.
> Bu haber Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SDG) nden Ä°klim Eylemi (13.) ile ilgilidir.
​
COP27: Protesters stage downsized climate change rally amid curbs on rights in Egypt
6 Kasım tarihinde Mısır’ın Sharm El-Sheikh bölgesinde baÅŸlayan Cop27 zirvesinde iklim aktivistleri çeÅŸitli etkenlerden dolayı her yıl düzenlemiÅŸ oldukları yürüyüÅŸlerini gerçekleÅŸtirmediler. Mısır’da bulunan birkaç iklim aktivisti devletin protesto alanı olarak tanımladığı yerde “Gezegenimizi Kurtar’ yazılı pankart açtılar. Åžili’den gelen kampanyacı Emiliana’ya göre ‘EÄŸer bu kapalı toplantıların büyük salonlarında onların (iklim aktivistlerinin) sesleri duyulmazsa, onların sesleri bir yerde duyulmalıdır“.
> Bu haber Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SDG) nden Ä°klim Eylemi (13.) ile ilgilidir.
31 Ekim-6 Kasım 2022
Climate activists glue themselves to frames of two Goya paintings in Madrid
Son dönemde Avrupa ülkelerinde iklim aktivistlerinin sanat eserleri üzerinden yaptıkları eylemlerine bir yenisi de geçtiÄŸimiz günlerde Ä°spanya’nın Madrid ÅŸehrinde Prado müzesinde yaptıkları protesto eklendi. Extinction Rebellion grubundan iki aktivist ellerini Francisco Goya’nın La maja desnuda (the naked maja) ve La maja vestida (the clothed maja) eserlerine tutkalladılar. Aynı zamanda aktivistler iki tablo arasına Paris SözleÅŸmesi’ne de atıfta bulunarak “+1,5°C” yazdılar. Yaptıkları eylemden sonra tutuklanan aktivistler mevcut protestoların siyasi ve diÄŸer üst mecralar tarafından dikkat çekilene ve somut adım atılana kadar devam edeceklerini ifade ettiler.
> Bu haber Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SDG) nden Ä°klim Eylemi (13.) ile ilgilidir.
​
​
COP27: Climate anxiety is rising - it might be a good thing
Dünya genelinde bireyler arasında (özellikle gençler arasında) iklim anksiyetesi yükseliyor. Peki iklim anksiyetesinin yükselmesi gezegen için iyi bir haber mi? Ä°ngiltere’de bulunan Bath üniversitesinde çevre psikolojisi alanında çalışmalarını sürdüren profesör Lorraine Whitmarsh’ın yaptığı Climate anxiety: What predicts it and how is it related to climate action? isimli çalışmasının bulgularına göre iklim endiÅŸeleri ile etkili eyleme geçme arasında bir baÄŸlantı olduÄŸu ortaya kondu. Save the Chıldren’ın Ä°ngiliz çocuklar ile yaptığı bir baÅŸka çalışmanın bulgularına göre ise Ä°ngiliz çocukların %70’nin dünya hakkında endiÅŸeli oldukları sonucuna ulaÅŸtılar. Haberin ayrıntıları içerisinde ayrıca iklim anksiyetesi ile baÅŸa çıkmanın yolu olarak çeÅŸitli öneriler de sunuluyor.
> Bu haber Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SDG) nden Ä°klim Eylemi (13.) ile ilgilidir.
24-30 Ekim 2022
SDG 2022 Report
Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SDG) nin 2022 raporu geçtiÄŸimiz aylar içerisinde yayınlandı. SDG Report 2022'ye göre Türkiye 163 ülke arasında 71. sırada yer alıyor. Bölgesel ortalamanın 77,2 olduÄŸu raporda Türkiye'nin ortalaması 70,4 olarak açıklandı. Raporun deÄŸerlendirilmesinde mevcut hedeflerin ülke içerisindeki durumu ve uygulanabilirliÄŸi ile ilgili fotoÄŸrafını çekmek için 4 ana renk (Kırmızı-Turuncu-Sarı-YeÅŸil) kullanıldı. Kırmızı renk büyük mücadelelerin, turuncu renk önemli mücadelelerin, sarı renk mücadelelerin gerekli olduÄŸu ve yeÅŸil renk ise SDG'nin baÅŸarılı bir ÅŸekilde uygulandığı anlamına gelmektedir. Türkiye örnekleminde 17 hedeften 9'unda büyük mücadeleler gerekiyor. Büyük mücadelelerin gerekli olduÄŸu alanlardan birisi 13. hedef olan "Climate Action" bulunuyor.
-
Bu haber Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SDG) nin kendisi ile ilgilidir.
​
Earth Overshoot Day Report
Gelecek yılın kaynaklarından çoktan tüketmeye baÅŸladık. GeçtiÄŸimiz aylarda Global Footprint Network tarafından "Earth Overshoot Day" isimli her yıl düzenli olarak hazırlanan rapor yayınlandı. 28 Temmuz itibariyle yıl içerisindeki mevcut kaynaklarımızın sonuna geldik ve gelecek senenin kaynaklarında ödünç almaya baÅŸladık. Gezegenin biyokapasitesi ile insanlığın talebinin bölünmesi ve buradan çıkan sonucu da 365 ile çarpılması ile dünya limit aşım günü hesaplaması gerçekleÅŸtiriliyor. Dünya Limit Aşım Günü 2021'de 30 Temmuz, 2020'de 22 AÄŸustos, 2019'da 29 Temmuz, 2018'de 28 Temmuz, 2017'de 1 AÄŸustos ve 2016'da ise 6 AÄŸustos olarak hesaplanmıştır. EÄŸer tüm ülkeler mevcut kaynaklarını Türkiye gibi tüketseydi 22 Haziran'da elimizdeki kaynakları tüketmiÅŸ olacaktık. Mevcut tüketim eÄŸilimimiz ile 1.75 dünyaya ihtiyacımız bulunuyor ama bizim yalnızca 1 dünyamız var.
Bu haber Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SDG) nden Sorumlu Üretim ve Tüketim (12.) ile ilgilidir.
Kaynak​
​
17-23 Ekim 2022
Nigeria floods: 'Overwhelming' disaster leaves more than 600 people dead
​
Son 10 yıl içerisinde Batı Afrika'nın görmüÅŸ olduÄŸu en kötü sel olayında Nijerya'da 600'den fazla kiÅŸi yaÅŸamını yitirirken 1.3 milyon kiÅŸi yerlerinden oldu ve 200 binden fazla ev de yıkıldı. Nijerya'daki yetkililerin açıklamasına göre bölgede mevsimsel yağışların üzerinde beklenmedik bir ÅŸekilde gerçekleÅŸen ÅŸiddetli yağışlar 36 bölge arasından 27'sini yoÄŸun bir ÅŸekilde etkiledi. Mevcut sel olayları ile yüzleÅŸen Nijerya'nın bir diÄŸer önemli meselesi ise açlık sorunudur. The World Food Programme ve UN's Food and Agriculture Organisation göre Nijerya ÅŸiddetli seviyede açlık ile yüzleÅŸen altı ülke arasında yer alıyor.
> Bu haber Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SDG) nden Temiz Su ve Sanitasyon (6.) ile Ä°klim Eylemi (13.) ile ilgilidir.
Just Stop Oil protest stops traffic in north London
​
Just Stop Oil kampanyası Ä°ngiltere'nin yeni fosil yakıtlara yatırım ve üretim yapılmasını durdurmak için sivil itaatsizlik eylemlerini sürdürüyor. Londra'nın Islington bölgesinin Upper Street mevkinde Just Stop Oil'in gerçekleÅŸtirmiÅŸ olduÄŸu eylemde 17 iklim aktivisti tutuklandı. 2 hafta önce protestoların baÅŸladığı günden bu yana polis 554 kiÅŸiyi tutukladı. Son eylemde aktivistler Upper Street'te yolu kapatarak kendilerini yolun ortasına yapıştırarak eylemlerini sürdürdüler.
> Bu haber Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SDG) nden Ä°klim Eylemi (13.) ile ilgilidir.
​
9-16 Ekim 2022
​
Climate Protesters Throw Soup Over van Gogh’s ‘Sunflowers’
Ä°ngiltere'nin Londra kentinde bulunan dünyaca ünlü National Gallery'de geçtiÄŸimiz günlerde 'Just Stop Oil' isimli bir grubun dünya genelinde yapmakta olduÄŸu eylemlerden birisi gerçekleÅŸti. Just Stop Oil'den iki aktivist van Gogh'un 'Sunflowers' isimli eserinin üstüne domates çorbası tenekelerini fırlattı ve ellerini tutkallayarak duvarının üstüne yapıştırdılar. Eylemi gerçekleÅŸtiren aktivistler bir tabloyu korumak için mi yoksa gezegenimizi ve insanları korumak için mi daha endiÅŸeliyiz diye açıklamada bulundular.
> Bu haber Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SDG) nden Ä°klim Eylemi (13.) ile ilgilidir.
Kaynak​
Egypt silenced climate experts’ voices before hosting Cop27, HRW says
Human Rights Watch'ın Çevre Direktörü Richard Pearshouse'a göre sivil toplumun baskısı ve çabası olmadan acil iklim eylemi alınamayacağını ifade etti. Bu yıl Mısır'da düzenlenecek COP 27 zirvesine sayılı günler kala tartışmalar da büyüyor. HRW'den Pearshouse'a göre gerek Mısır'da ve gerekse de COP'un düzenlendiÄŸi diÄŸer ülkelerde ve gelecek sene düzenleneceÄŸi yer olan BirleÅŸik Arap Emirlikleri'nde bu hassas konular (iklim krizi ve türevi konular) üzerine çalışma yürüten akademisyenlerin, sivil toplumun, aktivistlerin vs. birçok grubun ya sessize alındığı ya da farklı yollardan görmezden gelinmesine yönelik çaba sarf ettiklerini belirtti.
> Bu haber Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SDG) nden Ä°klim Eylemi (13.) ile ilgilidir.
​
2-9 Ekim 2022
Just Stop Oil activists arrested after glueing themselves to road in Whitehall
GeçtiÄŸimiz pazar gününden bu yana Just Stop Oil hareketinin savunucularından son olarak 25 kiÅŸinin de tutuklanması ile toplamda tutuklanan kiÅŸi sayısı 100'den fazla sayıya ulaÅŸmıştır. Herkes için temiz ve ulaşılabilir bir enerji için kamusal farkındalık oluÅŸturmak amacıyla yapılan protestolarda iklim savunucuları kararlı olduklarını ifade ettiler.
> Bu haber Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SDG) nden Ä°klim Eylemi (13.) ile ilgilidir.
​
Climate Change Made Summer Hotter and Drier Worldwide, Study Finds
GeçtiÄŸimiz yaz mevsiminde sıcak hava dalgalarından dolayı Fransa'da 11,000, Almanya'da ise 8,000 kiÅŸi yaÅŸamını yitirdi. Aynı zamanda Avrupa BirliÄŸi genelinde kontrol edilemeyen yangınlar son 15 yıldaki ortalamanın 2 katından daha fazla alanın yanmasına yol açtı. EÄŸer küresel ısınma 3.6 Fahrenheit dereceye ulaşırsa, mevcut kuraklıkların 15 katı büyüklüÄŸünde olması öngörülüyor.
> Bu haber Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SDG) nden Karada YaÅŸam (15.) ile ilgilidir.
Kaynak​
​
26 Eylül- 1 Ekim 2022
Biggest Plastic Polluter named Sponsor for the United Nations Conference on Climate Change
6-18 Kasım tarihleri arasında Mısır'da gerçekleÅŸtirilecek Taraflar Konferansı'ına (COP27) az bir zaman dilimi kalmışken ev sahibi ülke bir sponsorluk anlaÅŸması duyurdu. Bu seneki COP toplantısında dünyanın en fazla tek kullanımlık plastik atık üreten içecek firmalarından olan Coca-Cola sponsorluÄŸu üstlenecek. 'Break Free From Plastic' üzerine ülke bazlı yapılan çalışmalarda Coca-Cola en fazla tek kullanımlık plastik üreten içecek firmaları arasında yer alıyor. Yılda 120 milyar tek kullanımlık plastik ÅŸiÅŸe üreten Coca-Cola'nın üretmiÅŸ olduÄŸu plastiklerin %99'u fosil yakıtlar aracılığıyla elde ediliyor.
> Bu haber Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SDG) nden Sorumlu Tüketim ve Üretim (12.) ile ilgilidir.
To understand the scale of the climate emergency, look at hurricanes
Nasa'da görev alan iklim bilimcisi Peter Kalmus'a göre mevcut durumun aciliyetini ve bu acileyete yönelik uygulayıcı çözüm önerilerini harekete geçirmek için afetlere ve onların etkilerine bakmamız yetecektir. Seslerimizi daha gür ve sert bir ÅŸekilde çıkararak iklim acil durumu elde edilmesine yönelik aksiyonlar üretmemiz gerekiyor. Aynı zamanda gezegen fosil yakıtların yakılması ile her 5 yılda bir 0.1C'lik bir ısınma ile karşı karşıya kalıyor. GeçtiÄŸimiz yaz dönemi geri kalan hayatınızın en soÄŸuk dönemi olabilir.
> Bu haber Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SDG) nden Ä°klim Eylemi (13.) ile ilgilidir.
19-24 Eylül 2022
‘Polluters must pay’: UN chief calls for windfall tax on fossil fuel companies
BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) Genel Sekreteri António Guterres 20 Eylül tarihinde BM ana merkezi olan New York’ta geliÅŸmiÅŸ ülkelerin fosil yakıt ÅŸirketlerinin vergilendirilmesinin (windfall tax) tam zamanı olduÄŸunu ifade etti. Fosil yakıtların vergilendirilmesi ile ortaya çıkacak fonlar; iklim krizinin sebep olduÄŸu kayıp ve hasardan acı çeken ve artan gıda ve enerji fiyatları ile mücadele eden insanlara verilmesi gerektiÄŸini ifade etmiÅŸtir. Guterres’in de ifade ettiÄŸi gibi ‘dünyamız büyük bir sorunun içerisinde’ yer alıyor. Bugünün en sıcak yazları belki de yarının en soÄŸuk yazları olabilir.
​
​
> Bu haber Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SDG) nden EriÅŸilebilir ve Temiz Enerji (7.) ve Karada YaÅŸam (15.) ile ilgilidir.
Which Countries Export & Import Plastic Waste?
​
Çin’in 2019 yılında plastik atık ithalini yasaklamasının ardından Vietnam ve Malezya Asya’da büyük plastik atık ithali yapan ülkelerden birileri olmuÅŸtur. ÇoÄŸu plastik atık Japonya, BirleÅŸik Devletler ve Fransa gibi ülkelerden gelmektedir. Sırasıyla Türkiye, Malezya ve Vietnam 2020 yılında en fazla plastik atık ithali yapan ülkelerdir.
​
​
> Bu haber Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SDG) nden Sorumlu Tüketim ve Üretim (12.) ile ilgilidir.
5-11 Aralık 2022
​
Ä°klim krizi: Yeterli yağış olmadı, Erciyes’teki kayak pistlerine suni kar yaÄŸdırılıyor
​
Erciyes‘te, kuraklık ve yetersiz yağış nedeniyle kayak pistleri için suni kar yaÄŸdırıldı. Develi, Hacılar, Tekir, Hisarcık gibi bölgelerde 160 karlama makinesiyle yapay kar üretiliyor. YeÅŸil Gazete'nin haberine göre, Erciyes AÅž Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Murat Cahid Cıngı, son yıllarda küresel ısıtma nedeniyle mevsimlerin birer ay kaydığını söyledi. Cıngı, Erciyes’te 2 bin 200 metrede kayak faaliyetlerine baÅŸlandığını, Avrupa’da ise bu rakımın 600-800’e kadar düÅŸtüÄŸünü ifade etti. Saatte 8 bin 750 metreküp kar ürettiklerini belirten Cıngı, “Hacılar ve Tekir kapılarda iki su kaynağımız var. Tekir göletimiz ve Hacılar Kapı’daki suni göletimizden tesisatımızı besliyoruz” dedi ve su kaynaklarından aldıkları suları yüksek basınçla havaya püskürterek kar oluÅŸturduklarını söyledi.
​
> Bu haber Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SDG) nden Ä°klim Eylemi (13.) ile ilgilidir.
​
Ülkeler iklim sahnesinde: Türkiye yine sınıfta kaldı
​
BirleÅŸmiÅŸ Milletler ÇölleÅŸmeyle Mücadele SözleÅŸmesi’nin (UNCCD) 19 Aralık’a kadar sürecek Taraflar Konferansı’nın (COP15) ikinci toplantısında, ülkelerin iklim krizine karşı mücadelede daha önce verdiÄŸi taahhütleri konuÅŸacak. Ä°klim kriziyle mücadelede ülkelere notlar verilecek. COP15 ülkelerin “2020 sonrası küresel biyoçeÅŸitlilik çerçevesi (GBF)” adı verilen ve “Paris AnlaÅŸması” olarak anılan, yeni ve büyük kurallar üzerinde anlaÅŸmaya varması hedefleniyor. Ä°ngiltere’de faaliyet gösteren ve iklim krizi üzerine yazdığı yazıları ve analizleri paylaÅŸan Carbon Brief’in araÅŸtırmalarına dayanan veriler oldukça önem taşıyor. 30×30 baÅŸlığı altında bulunan, konferansta tartışılacak önemli konulardan biri olan ‘Kara ve Okyanus: 2030’a kadar yüzde 30’u korumak’ konusunda Türkiye’nin karşı çıkacağı söyleniyor. ‘Ä°klim uyumu/hafifletme’ baÅŸlığı içerisinde yer alan ‘Ä°klim deÄŸiÅŸikliÄŸinin etkilerinin hafifletilmesine yönelik hedef’ konusunda da Türkiye sınıfta kalıyor çünkü hükümetin böyle bir hedefi yok.
​
> Bu haber Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SDG) nden Hedefler Ä°çin Ortaklıklar (17.) ile ilgilidir.
​
​
21-27 Kasım 2022
​
‘Tütün üretimi ve tüketimiyle 280 bin roketin çıkarabileceÄŸi kadar karbon salıyor’
​
AA‘dan Biriz Özbakır‘ın haberine göre, Sigara ve SaÄŸlık Ulusal Komitesi Yürütme Kurulu Üyesi Doç. Dr. Osman Elbek, tütünün insan saÄŸlığının yanı sıra çevreye de olumsuz etkisi olduÄŸunu söyledi. Elbek, tütünün tarladan tüketiciye ulaÅŸana kadar tüm süreç içinde yılda 21 milyon ton fosil yakıt kullanıldığını ifade etti. Tütün üretimi ve tüketiminin dünyaya 280 bin roketin çıkarabileceÄŸi kadar karbondioksit saldığını söyleyen Elbek, bunun yıllık 84 megaton karbona karşılık geldiÄŸini anlattı. Günde bir paket sigara kullanan biri eÄŸer 50 yıl sigara içmeye devam etmiÅŸse üç kiÅŸinin 62 yıl boyunca yaÅŸamını devam ettirmesine yetecek suyu kirlettiÄŸi ifade edildi. Elbek, tütün ÅŸirketlerinin doÄŸayı kirlettikleri için vergilendirilmeleri, onlardan ek bir ücret talep edilmesi gerektiÄŸini dile getirdi.
​
> Bu haber Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SDG) nden SaÄŸlık ve Kaliteli YaÅŸam (3.) ve Temiz Su ve Sanitasyon (6.) ile ilgilidir.
Kaynak​
Hüyük'te suyu boÅŸalan gölete çilek üreticisinin ihtiyacı olan su güneÅŸ enerjisiyle aktarılıyor
​
AA’dan Abdülhamit YaÅŸar’ın haberine göre, Konya Hüyük'e baÄŸlı Suludere Mahallesi’nde sonbahar döneminde kuruyan göletlere yenilenebilir enerji sistemi projesi yardıma koÅŸtu. Suludere Mahallesi’nde OR-KÖY projesinden istifade edilerek çilek üretimi yapan 45 ailenin sorunu güneÅŸ enerjisiyle çözüme kavuÅŸtu. Çilek üretiminde yaÅŸanan en büyük sıkıntının sonbahar döneminde tarımsal sulama olduÄŸunu söyleyen çiftçiler, "Bizim burada göletlerimizin hemen yanı başında su kuyularımız vardı. Muhtarlığımız ve sulama kooperatifimiz öncülüÄŸünde bir proje geliÅŸtirdik. Kooperatifimizin 100 bin lira parası vardı. Projenin hayata geçmesi için 90 bin liralık destek aldık. GüneÅŸ panellerini kooperatifimiz temin etti, KOSKÄ° de pompa desteÄŸi verdi ve projemiz devreye girdi” diyerek yılın 12 ayında çilek üretimine devam edebileceklerini ifade ettiler.
​
> Bu haber Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SDG) nden Ulaşılabilir ve Temiz Enerji (7.) ile ilgilidir.
​
​
14-20 Kasım 2022
​
Türkiye, 2030 Ä°klim Hedefini Açıkladı: Kömürden Çıkış Yok, Emisyon Artışına Devam
​
Türkiye, Mısır’da düzenlenen COP27 Küresel Ä°klim Zirvesi’nde, 2030’a dair “Ulusal Katkı Beyanı”nı açıkladı. Çevre, Åžehircilik ve Ä°klim DeÄŸiÅŸikliÄŸi Bakanı Murat Kurum’un yaptığı açıklamaya göre Türkiye’de, sera gazı emisyonları artmaya devam edecek, 2030’dan itibaren yüzde 41 oranındaki artıştan azaltım gerçekleÅŸtirilecek. 2030 yılında mevcut ÅŸartlarda gerçekleÅŸecek olan artıştan 500 milyon tonluk bir azaltıma gidilecek. Emisyonlar zirve noktasına 2038’de çıkacak.
​
> Bu haber Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SDG) nden Ä°klim Eylemi (13.) ile ilgilidir.
​
Antalya'da sıcak hava dalgası 2050'ye kadar 13 güne çıkabilir
Antalya’da düzenlenen Avrupa BirliÄŸi Türkiye Delegasyonu Ä°klim Diplomasisi Haftası etkinliÄŸine katılan Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-CoÄŸrafya Fakültesi CoÄŸrafya Bölümü Ana Bilim Dalı BaÅŸkanı Prof. Dr. Çiçek, iklim deÄŸiÅŸikliÄŸinin 1850’li yıllarda Sanayi Devrimi sonrası baÅŸladığını ifade ederek o zamandan bu yana sıcaklığın küresel anlamda 1,09 santigrat derece arttığını ifade ediyor. AA’dan Süleyman Elçin‘in haberine göre, bu artışlar kutup bölgelerinde ve Akdeniz çanağında daha çok artıyor. Kutup bölgelerinde buzulların erimesi nedeniyle sıcaklıklar artarken Akdeniz çanağında yüksek basıncın etkisi var. Türkiye ve özellikle Antalya sıcaklık artışından en fazla etkilenecek yerler arasında. Çiçek, Antalya'da sıcak hava dalgasının 2050'lere kadar 13 güne çıkacağını, o tarihten sonra da 40 günü bulacağını söylüyor.
> Bu haber Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SDG) nden Karada YaÅŸam (15.) ile ilgilidir.
​
7 - 13 Kasım 2022
​
Ä°klim deÄŸiÅŸikliÄŸi yüzünden Türkiye’yi gıda güvensizliÄŸi, su stresi, kronik hastalıklar bekliyor
​
Dünya SaÄŸlık Örgütü, COP27’de “SaÄŸlık ve Ä°klim DeÄŸiÅŸikliÄŸi Türkiye Profili” adlı raporunu sundu. Raporda, Türkiye’de sıcaklıkların yükseldiÄŸini, yağış düzeni deÄŸiÅŸiklikleri kaydedilerek bunun sonucunda su stresi ve tarımsal üretimde azalma meydana geldiÄŸi belirtildi. Türkiye’nin iklim deÄŸiÅŸikliÄŸinden kaynaklanan saÄŸlık riskleri arasında su kaynaklı, vektör kaynaklı ve gıda kaynaklı hastalıklar; hava kirliliÄŸinin neden olduÄŸu solunum yolu hastalıkları ve ısı stresi yer aldı. Rapora göre, Türkiye’de iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi kaynaklı daha sık görülen aşırı hava olayları nedeniyle sel, orman yangınları, böcek salgınları, istilacı türler ve heyelan gibi risklerin ortaya çıkabileceÄŸi belirtildi. Kuraklık ve deÄŸiÅŸen yağış düzenlerinin orman üretkenliÄŸini azaltacağı tahmin edilirken biyolojik çeÅŸitliliÄŸin azalacağı, 2080 yılında aÄŸaç türlerinin dağılımında deÄŸiÅŸim olacağı öngörüler arasında. Raporda, iklim deÄŸiÅŸikliÄŸinin Türkiye’de tarım sektörünü çölleÅŸmeye, orman yangınlarına, aşırı hava olaylarına maruz bırakacağı ifade edildi.
​
> Bu haber Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SDG) nden SaÄŸlık ve Kaliteli YaÅŸam (3.) ile ilgilidir.
​
​
Gençlerin ortak beklentisi somut eylemler: 1,5 dereceyi geçersek COP’ar kıyamet
​
44’üncü Ä°stanbul Maratonu, dünyanın en önemli iklim zirvesi olarak tarihe geçecek olan COP27’nin ilk gününde gerçekleÅŸti. Maratona katılan genç iklim aktivistleri change.org/dunyatakimi adresinde baÅŸlatılan imza kampanyasını destekleyerek katılımcıları Türkiye’de iklim kriziyle mücadele ve COP27’ye dikkat çekmek için Dünya Takımı’na katılmaya davet etti. Maratonda “Dünya Takımı” adına yürüyen genç iklim aktivistleri pankartları ve sloganlarıyla, Dünya kostümü giyerek mesajlarını iletti. Genç aktivistler, Türkiye’nin Paris Ä°klim AnlaÅŸması gereklerini uygulamasını söyleyerek somut adımlar görmek istediklerini belirtti.
​
> Bu haber Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SDG) nden Ä°klim Eylemi (13.) ile ilgilidir
.
Kaynak
​
31 Ekim-6 Kasım 2022
​
COP27’ye doÄŸru: Türkiye’den somut emisyon azaltım hedefi bekleniyor
Mısır’da 6-18 Kasım tarihlerinde düzenlenecek BirleÅŸmiÅŸ Milletler 27. Taraflar Konferansı (COP27)’na, iklim kriziyle mücadele etmek amacıyla bu sene katılımın yüksek olacağı öngörülüyor. Geçen yıl düzenlenen iklim zirvesinde ülkelerin ulusal katkı beyanlarını güçlendirmeleri yönünde karar alınmasına raÄŸmen sadece 24 ülkenin bu kararı somut bir ÅŸekilde uyguladığı söyleniyor. Türkiye’nin de kömürden çıkış ve 2050’lerde net sıfır hedefine ulaÅŸma konusunda net bir tavır belirlemesi gerekiyor. Bu durum, Türkiye’ye 2030’a kadar mutlak azaltım hedefini, 2030’da karbondioksit emisyonlarını 2018 seviyesine göre yüzde 32 azaltabileceÄŸini ve somut adımlarla hareket etmesi gerektiÄŸini gösteriyor.
​
> Bu haber Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SDG) nden Ulaşılabilir ve Temiz Enerji (7.) ve Ä°klim Eylemi (13.) ile ilgilidir.
​
MuÄŸla’da ‘YaÅŸam alanlarımızı savunuyoruz’ mitingi
​
MuÄŸla'da ekoloji krizine karşı mücadeleyi büyütmek ve ekolojik yıkıma izin veren politikalara ‘dur' demek amacıyla miting düzenlendi. Çok Geç Olmadan YaÅŸam Alanlarımızı Savunuyoruz MuÄŸla Mitingi'ne 48 kurumun da imzasıyla MuÄŸlalılardan ve aktivistlerden büyük katılım oldu. Aktivistler, MuÄŸla'nın yüzde 59'unun maden ruhsat alanı ilan edilmesinden dolayı ormanların ve ekosistemin büyük bir tehlikeyle karşı karşıya kaldığını dile getirdi. Ä°klim krizinin bütün dünyanın sorunu olduÄŸunun kabul edilmesi; baÅŸta fosil yakıt kullananlar olmak üzere, iklim krizine katkıda bulunan tesislerin ve projelerin bir an önce sona erdirilmesi gibi taleplerini aktaran eylemciler, doÄŸa için mücadeleye devam edeceklerini söyledi.
​
> Bu haber Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SDG) nden Ä°klim Eylemi (13.) ile ilgilidir.
​
​
24-30 Ekim 2022
​
Türkiye’deki bankaların iklim karnesi: Ulaşılamıyor…
​
Ä°klim Ä°çin 350.org “Türkiye’deki Bankaların Ä°klim DeÄŸiÅŸikliÄŸine Yaklaşımı” raporunu yayımladı. Raporda Türkiye’nin en büyük 17 bankası iklim kriziyle ilgili 5 kriter altında incelendi. Bankaların yaklaşık yarısı “karbon nötr” olmak yönünde hedef belirlerken, diÄŸer bankaların bir tarih belirleyip belirlemediÄŸine iliÅŸkin bilgiye ulaşılamıyor. Hedef belirlemiÅŸ bankaların ise uzun vadeye yaydıkları bu hedeflerini destekleyici planlamalarının bilgisi bulunmuyor. Bankaların fosil yakıtlara finansal kaynak saÄŸlamaktan vazgeçmesi, iklim krizine sebep olan ve havayı, suyu, toprağı kirleten projelerin durmasını saÄŸlaması gerekiyor.
​
Bu haber Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SDG) nden Ulaşılabilir ve Temiz Enerji (7.) ile ilgilidir.
​
​
Atıklardan yaptığı kıyafetlerle iklim ve çevre konusunda farkındalık oluÅŸturuyor
​
Tasarımcı Elif Kılıç, iklim krizine dikkat çekmek için atıklardan kıyafet tasarlıyor. Plastik ÅŸiÅŸe kapaklarını, çöp poÅŸetlerini, atık kumaÅŸları kullanarak 20’ye yakın kıyafet tasarlayan Kılıç, katıldığı etkinliklerde tasarımlarını sergiliyor. AA'ya konuÅŸan Kılıç, moda endüstrisinin fosil kaynakları tükettiÄŸini ve iklim krizine sebep olduÄŸunu dile getiriyor. Farkındalık yaratmak amacıyla bu tasarımları yapmaya baÅŸladığını söyleyen Kılıç, tüketim alışkanlıklarının deÄŸiÅŸeceÄŸini söylüyor.
​
Bu haber Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SDG) nden Sorumlu Tüketim ve Üretim ve Ä°klim Eylemi (13.) ile ilgilidir.
17-23 Ekim 2022
YaÅŸam savunucuları toplanıyor: Akbelen Ormanı’nı vermeyeceÄŸiz!
​
DoÄŸa savunucuları, bir buçuk yıldır devam eden Akbelen direniÅŸi için pazar günü Milas'ta eylem yaptı. Ä°kizköy’de açılmak istenen iki termik santrale karşı basın açıklaması okundu. Yapmak istedikleri yürüyüÅŸe izin verilmeyen Ä°kizköylüler, 'Kömürsüz MuÄŸla Ä°çin, Kahvaltıda Ne Alırdınız Zeytin Kömür', 'Orman Sermaye DeÄŸildir' yazılı dövizler açarak yer sofrası kurup eylem yaptı. Akbelen direniÅŸi tam 465 gündür çadırlı nöbetle devam ediyor.
> Bu haber Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SDG) nden Ulaşılabilir ve Temiz Enerji (7.) ile Ä°klim Eylemi (13.) ile ilgilidir.
​
Üç BüyükÅŸehir Belediyesi, Gençlerin ‘Ä°klim Acil Durumu Ä°lan Edilsin’ Kampanyasına Destek Verdi
​
Genç iklim aktivistleri, iklim acil durumu ilan edilmesi talebiyle baÅŸlattıkları imza kampanyasına Ä°stanbul, Ä°zmir ve Ankara BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanlarından desteÄŸi aldı. Üç büyük ÅŸehrin belediye baÅŸkanları, “Karbon 0, Dünya 1” pankartını imzaladı ve gençlerin iklim çaÄŸrısına yanıt verdi. Genç aktivistler, change.org’da baÅŸlattıkları kampanyada, aşırı hava olaylarına karşı Avrupa‘nın en kırılgan ülkesi olan ama dünyada atmosfere en çok karbon salan on dördüncü ülke pozisyonundaki Türkiye’nin “iklim acil durumu”nu ilan etmesini talep ediyor.
> Bu haber Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SDG) nden Sürdürülebilir Åžehirler ve Topluluklar (11.) ile Ä°klim Eylemi (13.) ile ilgilidir.
​
AliaÄŸalılar cüruf tesisine karşı ayakta: Kanser olmak istemiyoruz
​
AliaÄŸa Çevre Platformu, Batı Ege ve Güney Marmara Endüstriyel Atık (Cüruf) Bertaraf Tesisi ve Cüruf Depolama ve Geri Kazanma Tesisi’ne karşı basın açıklaması yaptı. AliaÄŸa Åžehitkamil Mahallesi Akçekise bölgesinde kurulmak istenen cüruf tesisi için 5 Ekim’de Çed olumlu kararı verilmiÅŸti. AliaÄŸalılar ve STK’lar, bu cüruf tesisinin AliaÄŸa’da kurulmasını istemediklerini söyledi. 7 ilden gelecek endüstriyel atığın AliaÄŸa’ya boÅŸaltılmak istenmesiyle asbestli gemi Nae Sao Poulo’yu hatırlattığını ifade eden AliaÄŸalılar, bölgenin kirletilmesine karşı çıktıklarını dile getirdi. Suları, zeytinlikleri, tarım ve yaÅŸam alanlarını tehdit edecek olan tesis, AliaÄŸa’da istenmiyor.
​
> Bu haber Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SDG) nden Sürdürülebilir Åžehirler ve Topluluklar (11.) ve Karada YaÅŸam (15.) ile ilgilidir.
​
Gençler Olivelo’da BuluÅŸtu
​
Ä°zmir BüyükÅŸehir Belediyesi Sosyal Projeler Dairesi BaÅŸkanlığı Gençlik Çalışmaları ve Sosyal Projeler Åžube MüdürlüÄŸü, suyun önemine dikkat çekmek amacıyla Olivelo YaÅŸayan Parkı’nda üç günlük bir kamp düzenledi. Ä°ZSU Genel MüdürlüÄŸü ve Ä°ZDOÄžA iÅŸbirliÄŸinde gerçekleÅŸen kampta, “Gençler Suyu KonuÅŸuyor” temasında iklim krizi ve suyun önemine yönelik etkinlikler gerçekleÅŸti. “Su Kalitesi, Su Kaynakları Yönetimi ve Suyun Korunması” ile “Sanitasyon, Hijyen ve Atık Suyun Geri Kazanımı” baÅŸlıklı paneller; Biyolog Mehmet GöktuÄŸ’un yönettiÄŸi “Ekolojik Okuryazarlık Atölyesi” ile su krizi, biyoçeÅŸitlilik ve orman yangınlarının kaynakları gibi konular ele alındı.
​
> Bu haber Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SDG) nden Temiz Su ve Sanitasyon (6.) ile ilgilidir.
​
​
2-9 Ekim 2022
20 yıl içinde su fakiri olabiliriz: Türkiye, su kaynaklarını nasıl sürdürülebilir ÅŸekilde kullanacak?
​
Devlet Su Ä°ÅŸleri’nin son verilerine göre, Türkiye‘nin kullanılabilir su varlığı 112 milyar metreküp. Bunun 94 milyar metreküpü yüzey, 18 milyar metreküpü ise yeraltı sularından oluÅŸuyor. Ülkemizin kullanılan su miktarı yılda 57 milyar metreküp; bunun 44 milyar metreküpü tarımda kullanılıyor. Uzmanlar, Türkiye’nin önümüzdeki 20-30 yıl içinde su fakirliÄŸine girebilecek bir ülke olduÄŸunu söylüyor. Suyun geri kazanımının çok önemli olduÄŸunu vurgulayan uzmanlar, su havzalarının kirletilmemesi, sürdürülebilir tarımsal uygulamalara geçilmesi gerektiÄŸini dile getiriyor. Çünkü bireysel su kullanımını ne kadar azaltsak da tarımsal sulamada çok daha fazla su kullanılıyor ve suyun yarısından fazlası israf ediliyor.
​
> Bu haber Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SDG) nden Temiz Su ve Sanitasyon (6.) ile ilgilidir.
​
Ä°klim DeÄŸiÅŸikliÄŸi ve Küresel Isınma Pek Çok Türün Varlığını Tehdit Ediyor
Ä°klim deÄŸiÅŸikliÄŸi nedeniyle ekosistemde birçok tür tehlike altında. Türkiye’de biyoçeÅŸitliliÄŸin korunması amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı ile Avrupa BirliÄŸi iÅŸbirliÄŸinde, 2020 yılında “Yeni Bir Metodoloji Kapsamında Türkiye’nin Nesli Tehlike Altında Türleri Ä°çin Tür Eylem Planları Hazırlanması, Uygulanması ve Ä°zlenmesi Projesi” hayata geçirildi. Nesli tehlikede olan türlerden biri: Harran Kertenkelesi. Åžanlıurfa’da yapılan eylem planı çalıştayı arazide gözlem yaptı. Bu çalışma sonucunda 20 farklı kriter oluÅŸturuldu. Kriterlere uygun olarak Harran kertenkelesi, bir kelebek türü olan Çokgözlü Hatay mavisi, Bozkır kartalı, Kedigillerden karakulak ve Hasbenli sığır kuyruÄŸu bitkisi koruma altına alındı.
​
> Bu haber Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SDG) nden Karada YaÅŸam (15.) ile ilgilidir.
Kaynak​
​
Ä°klim DeÄŸiÅŸikliÄŸine Dirençli Bitkiler
Ä°klimler Güzeldir ve Ä°zmir BüyükÅŸehir Belediyesi’nin “BaÅŸka Bir Tarım Mümkün” vizyonuyla birlikte, Terra Madre Anadolu etkinliÄŸine özel olarak hazırlanan ‘Ä°klim DeÄŸiÅŸikliÄŸine Dirençli Bitkiler’ yayımlandı. Ä°klimler Güzeldir; iklim krizi haberlerini, Anadolu’nun zengin yaÅŸamını ve kültürüyle birleÅŸtirerek farklı paydaÅŸlar ile birlikte yaratıcı projelerini gerçekleÅŸtiriyorlar. Yayımlanan bu bülteninin literatür çalışması Türkiye’den ve dünyadan iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi haberlerine odaklanıyor. Ä°klim DeÄŸiÅŸikliÄŸine Dirençli Bitkiler bülteni iklim krizi kaynaklı mevsim normallerinin üzerinde geçirilen mevsimlere dikkat çekiyor. Dirençli bitkiler üzerine yapılan araÅŸtırmada en dirençli bitkilerin başında nar, lavanta, mercimek ve ayrık otu geliyor. Ä°klim krizinde yaratılan olumsuz ve umutsuz havanın insanları çaresiz hissettirdiÄŸine dikkat çeken oluÅŸum, bu bülten ile deÄŸiÅŸen iklim koÅŸullarında adaptasyonun önemini anlatıyor
​
> Bu haber Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SDG) nden Karada YaÅŸam (15.) ile ilgilidir.
​
Salda Gölü’nde 'SalyalaÅŸma' ve 'Kararma' Uyarısı
Türkiye Tabiatını Koruma DerneÄŸi bilim danışmanı Dr. Erol Kesici, turkuaz rengi ve bembeyaz kumsallarıyla eÅŸsiz bir güzellik olan Salda Gölü'nde kumullardaki kararmaların arttığına, suda salyalaÅŸmaların oluÅŸtuÄŸuna dikkat çekiyor. Dr. Kesici Salda Gölü için, Meksika'daki Alchichica Gölü'ne benzer özellikleri taşıyan hassas ve ender alanlardan biri olduÄŸunu söylüyor. Kesici, Salda Gölü toprağının yaÅŸam için en uygun gezegen olduÄŸu bildirilen Mars'ın toprağıyla benzerlik gösterdiÄŸini de ifade ediyor. Göldeki kirliliÄŸe araç-insan trafiÄŸinin yarattığı kirlilikler, tarım için yer altı sularının aşırı çekilmesi ve göl çevresindeki kıyı iÅŸgal düzenlemelerine çeÅŸitli amaçlarla hala devam edilmesi neden oluyor. Kesici, Salda Gölü'ndeki endemik canlıların da tehlike altında olduÄŸuna dikkat çekerek gölün 'doÄŸal miras' ilan edilmesi gerektiÄŸini söylüyor.
​
> Bu haber Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SDG) nden Sudaki YaÅŸam (14.) ile ilgilidir.
19-24 Eylül 2022
​
Z Kuşağından İklim Grevi Eylemleri:
​
Genç iklim aktivistleri, iklim krizine dikkat çekmek için 23 Eylül’de küresel iklim grevi için bir araya geldi. Tüm dünyada toplanan genç aktivistler, politikacıların sorumluluk alması gerektiÄŸini söyledi. Türkiye’nin birçok ilinde toplanan aktivistler, STK’lar ve gönüllüler, ‘Ä°klimi DeÄŸil Sistemi DeÄŸiÅŸtir’, ‘Ä°klim Ä°çin Gönüllü Ol’, ‘BoÅŸ Vaatler DeÄŸil Somut Adımlar’, ‘Havama, Suyuma, Toprağıma Dokunma’ sloganları atarak taleplerini dile getirdi.
​
​
> Bu haber Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri'nden (SDG) Ä°klim Eylemi (13.) ile ilgilidir.
​
​
Orman ve Milli Parklara Lüks Çadır Tesisleri Ä°zni:
​
Cuma günü Resmi Gazete’de Kültür ve Turizm Bakanlığınca ‘Lüks Çadır Tesisleri’ yönetmeliÄŸi yayımlandı. Bu yönetmelikle birlikte orman alanları ve milli parklarda lüks çadır tesisleri yapılmasının önü açıldı. Bakanlık lüks çadırı, ‘doÄŸada lüks ve konforlu konaklama imkânı sunan, doÄŸal çevre ile uyumlu, yapı içermeyen, temelsiz, gerekli güvenlik tedbirleri alınan iyi donanımlı’ olarak tanımlıyor. Bu tesislerin özel mülkiyette yapılabilmesi için ilgili mevzuat uyarınca imar planlarının da onaylanması zorunlu kılındı. 28 Temmuz 2021’de orman yangınlarının baÅŸladığı günde ‘Turizmi TeÅŸvik Kanunu ile Bazı Kanunlarda DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair Kanunu’ yayımlanmıştı. YürürlüÄŸe giren bu kanun ile kıyılar ve orman alanlarında yapılaÅŸma izinleri Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkisine verilmiÅŸti. 1 sene sonra ormanların ve milli parkların geleceÄŸi turizm yatırımcılarına teslim edildi.
​
​
> Bu haber Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SDG) nden SaÄŸlık ve Kaliteli YaÅŸam (3.) ile ilgilidir.
​
​